✅ Altijd sale ✅ Uitstekende klantenservice
Close
(0) items
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.
Kies je categorie..
    Filters
    Instellingen
    Zoek

    Nooit meer een deur open laten staan? Zoek de juiste deurdranger voor jou

    Nooit meer een deur open laten staan? Zoek de juiste deurdranger voor jou

    “Ben je soms in de kerk geboren?”, een uitspraak die niet meer gebruikt hoeft te worden door het toepassen van deurdrangers. Deurdrangers zorgen ervoor dat deuren automatisch sluiten, waardoor deuren die ongewenst open blijven staan verleden tijd zijn. Bij het openen van de deur zal er extra kracht gebruikt moeten worden, kracht die de dranger gebruikt om de deur weer te sluiten. Op deze manier komt de deur altijd in de oorspronkelijke stand terug.

    Deurdrangers zijn er in verschillende soorten met allemaal andere functionaliteiten. In dit blog beschrijven wij precies welke deurdrangers er zijn, welke jij kan gebruiken voor welke klus en hoe je deze moet installeren.

    Welke soorten deurdrangers zijn er?

    Voor een klus kan je verschillende soorten deurdrangers gebruiken. Om een duidelijk beeld te geven van de deurdrangers die beschikbaar zijn, geven wij hieronder een overzicht van de deurdrangers met de verschillende eigenschappen die erbij horen. 

    Opbouw deurdranger

     alt=

    De opbouw deurdranger is, in tegenstelling tot de inbouw deurdranger, bevestigd op de deur of op het kozijn! Kenmerkend aan de opbouw deurdrangers is dat deze op zowel het kozijn als op de deur zelf gemonteerd kan worden. Bepaal eerst waar je de deurdranger, alsmede de arm, wil bevestigen. Dit helpt bij het kiezen van de deurdranger die jij nodig hebt voor jouw klus.

    Bij de opbouw deurdrangers zijn er modellen met een glijarm en modellen met een schaararm. Met een glijarm wordt de weerstand kleiner vanaf ongeveer 25°. Dit is bij een schaararm dan weer niet, hier wordt nauwelijks kracht verloren en blijft de weerstand nagenoeg hetzelfde. Vaak wordt de keuze tussen een glijarm en een schaararm gemaakt op basis van smaak. Het grootste verschil hierin is dat een schaararm uitsteekt waardoor hij te zien is, waar een glijarm juist weggewerkt is in de dranger(glijrail) en niet uitsteekt maar vlak ligt met het kozijn.

    Het assortiment opbouw deurdrangers >>

    Montage opbouw deurdrangers

    Het monteren van de opbouw deurdranger kan op verschillende manieren. Zo kan er gekozen worden voor een deurbladmontage of een kozijnmontage. Beide manieren zijn aan de scharnierzijde of de niet-scharnierzijde te bevestigen. De keuze tussen de scharnierzijde of de niet-scharnierzijde is van groot belang, dit heeft namelijk te maken met de terugligging die men heeft in een kozijn en hoe ver de dranger open kan. Benieuwd hoe dit moet? Bekijk dan onze Kluswyzers.

    Deurdranger montage op het kozijn aan de scharnierzijde;

    Deurdranger montage op het kozijn aan de NIET scharnierzijde;

    Deurdranger montage op de deurblad aan de scharnierzijde;

    Deurdranger montage op de deurblad aan de NIET scharnierzijde;

    Inbouw deurdranger

    Zoals de naam eigenlijk al verklapt, wordt de inbouw deurdranger in de deur gemonteerd. De inbouw deurdranger wordt ook wel gezien als de meest strakke deurdranger, omdat het metalen omhulsel is weggewerkt in de deur. Let wel op bij het aanschaffen van de inbouw deurdranger dat de deur waarop hij bevestigd wordt maximaal 1400 millimeter is, maximaal 120 graden open kan en een minimale deurdikte nodig heeft van 43 millimeter.

    Kijk hier voor ons aanbod inbouwdeurdrangers >>

    Vrijloopdranger

    De vrijloopdrangers zijn voornamelijk bedoeld voor inpandige deuren. Dit komt omdat dit model in de meeste gevallen gebruikt wordt voor de veiligheid tijdens het uitbreken van een brand. Gaat een brandalarm af? Dan kan een vrijloopdranger gebruikt worden om automatisch deuren te sluiten. Zoals de naam eigenlijk al aangeeft, is er bij de vrijloop deurdranger geen weerstand merkbaar. De vrijloopdranger werkt namelijk alleen maar als deurdranger als de voeding wordt onderbroken. Dat de vrijloopdeurdrangers voornamelijk bedoeld zijn voor binnendeuren betekent niet dat ze niet voor buiten te gebruiken zijn, dit kan natuurlijk ook gewoon.

    Per 1 juli 2021 is in het Bouwbesluit veranderd, uit het oog van brandveiligheid, dat bij nieuwbouw alle brandwerende woningtoegangsdeuren zelfsluitend moeten zijn. Dit zorgt ervoor dat een toegangsdeur niet open blijft staan bij het vluchten uit een brandende woning. Hierdoor worden in de vluchtroutes de verspreiding van het rook beperkt. Vrijloopdrangers zijn hiervoor de juiste oplossing, aangezien hier zonder weerstand de deur alsnog opengemaakt kan worden. Hierdoor wordt het risico voor het insluiten tijdens een brand beperkt.

    Neem een kijkje tussen onze vrijloopdeurdrangers >>

     

    Deurautomaat

    Voor het automatisch openen en sluiten van deuren wordt de deurautomaat gebruikt. De deurautomaat is te herkennen aan de rechthoekige vorm die aan de bovenkant van de deur bevestigd is. De deurautomaat wordt vaak gebruikt bij winkels en bedrijven. Hier wordt doorgaans met een sensor of met een knop, die de deurautomaat activeert, gezorgd dat deuren automatisch open en dicht gaan. 

    Bekijk hier onze Deurautomaten >>

    Weetje: Wist je dat het toepassen van een deurdranger invloed kan hebben op het maximale deurgewicht voor de scharnieren. Bij het toevoegen van een deurdranger kan het zo zijn dat een deur voor de scharnieren 25% tot soms wel 50% minder zwaar mag zijn, dit moeten de scharnieren namelijk wel kunnen dragen. Het is noodzakelijk om vier scharnieren te gebruiken bij deurautomaten, let hier dus goed op!

    Welke afstelmogelijkheden hebben de verschillende deurdrangers?

    Het afstellen van een deurdranger kan lastig zijn door de vele mogelijkheden die je hebt. Om het jou wat gemakkelijker te maken vertellen we hieronder welke opties je allemaal hebt tijdens het afstellen van jouw deurdranger.

    Sluitkracht

    Bij vrijwel alle deurdrangers kan de sluitkracht aangepast worden. De sluitkracht geeft aan met welke kracht je de deur wil laten sluiten. De deur sluit harder naarmate de sluitkracht van de deur groter is. Ook is het belangrijk dat bij een bredere deur een hogere sluitkracht ingesteld moet worden. De sluitkracht wordt uitgedrukt in een “EN” normering met “EN 1” tot en met “EN 7”. Hoe hoger de EN norm, hoe hoger de sluitkracht.

    De “EN” norm staat niet bij alle deurdrangers vast. Vaak zijn deurdrangers verstelbaar naar een sluitkracht die voor jou wenselijk is. Wanneer een deurdranger een verstelbare sluitkracht heeft, wordt dit aangegeven op de volgende manier; “EN 2-5”. Dit betekent dat de sluitkracht tussen een “EN” norm van 2 en 5 te verstellen is.

    Sluitsnelheid

    De standaard drangers hebben vaak maar één snelheid waarmee de deur kan sluiten. De betere deurdrangers beschikken vaak over drie of vier opties. Met de sluitsnelheid wordt de tijd aangegeven waarmee de deur dicht valt. Dit is dus iets anders dan de sluitkracht, al hebben ze wel met elkaar te maken.

    Openingsdemping

    Openingsdemping is de weerstand die een deur geeft bij het openen van de deur. Met de openingsdemping worden windstoten, krachtig open geworpen deuren en onverwachte harde slagen geremd. Het dempen van de opening van de deur gaat vaak in gang bij een openingshoek van zo’n 70°.

    Sluitvertraging

    Een sluitvertraging op je deurdranger zorgt ervoor dat tussen de 120° en 70° de sluitsnelheid van je deur vertraagt. Op deze manier is er meer tijd om door de deur heen te komen. Dit is vooral voor ouderen, mindervaliden en ouders met kinderwagens die wat meer tijd nodig hebben om door een deur heen te gaan gunstig. De sluitvertraging is maar voor een beperkt aantal deurdrangers van toepassing.

    Vastzetinrichting

    Soms moeten deuren langere tijd openstaan. In dit geval is de vastzetinrichting van belang. Met de vastzetinrichting kan er een gewenste openingshoek (tussen de 70° en 150°) vastgezet worden. Kijk bij de keuze voor een vastzetinrichting naar het type arm om de perfecte hoek vast te kunnen stellen van je deurdranger.

    Eindslag

    Sommige deuren gaan nou eenmaal wat moeilijker in het slot dan andere deuren. Om te zorgen dat de deur toch dat laatste zetje krijgt om goed in het slot te vallen, is er een optie voor een eindslag. Met de eindslag wordt bij het laatste stukje (tussen de 7° en 0°) voordat de deur dicht gaat de sluitsnelheid verhoogt. Kijk het filmpje hieronder om te zien hoe de eindslag in z’n werking gaat.

    Openingsbegrenzer

    Als laatste is er nog, voor de deurdrangers met een glijarm, een openingsbegrenzer. Wil jij voorkomen dat de deurdranger of de deur zelf tegen een aangrenzende wand slaat? Dan is de openingsbegrenzer erg handig! Dit extra onderdeel kan je in de glijrail plaatsen en werkt als een deurbuffer. Het is overigens niet geschikt om deuren op te vangen die openzwaaien.

    Hoe moet ik een deurdranger installeren?

    Om zo duidelijk mogelijk aan te kunnen geven hoe een deurdranger geïnstalleerd moet worden, hebben wij een instructiefilm gemaakt. Benieuwd hoe je een deurdranger moet installeren? Neem dan een kijkje hieronder!

    Hoe bepaal ik de draairichting van mijn deur?

    Om de deurdranger goed te laten functioneren, moet de draairichting ook bekend zijn. Wanneer de deurdranger een andere draairichting heeft, kan deze niet op de juiste manier gebruikt worden. Om de juiste draairichting vast te stellen, hebben wij een instructiefilm gemaakt. Kijk hieronder om fouten bij de aanschaf te voorkomen!

    Koekje erbij?

    Wij maken gebruik van cookies om u de beste ervaring te bieden bij het gebruik van onze website. Indien u op “Accepteren” klikt, gaat u daarmee akkoord. Bekijk ons cookiebeleid.

    Accepteren