Voor 23.59 besteld, morgen geleverd*✅ Altijd sale ✅ Uitstekende klantenservice
Close
(0) items
U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.
Kies je categorie..
  Filters
  Instellingen
  Zoek

  Vijlen kopen? - Lees hier welke vijl geschikt is voor jouw klus

  Vijlen zijn er in heel veel verschillende varianten. Zo heb je bijvoorbeeld metaalvijlen en houtvijlen, maar vijlen hebben ook verschillende vormen. Zo heb je ronde vijlen, blokvijlen, vierkante vijlen, en nog veel meer... Bouwsales.nl kan goed begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom leggen we in dit blog uit wat de verschillen zijn tussen deze vijlen en waar je aan moet denken voordat je een vijl bestelt bij deze online bouwmarkt!

  Vijlen in verschillende soorten

  Vijlen kunnen onderverdeeld worden in verschillende 'categorieën', dit is afhankelijk van het soort klus dat je gaat doen, het type materiaal, enzovoorts. Hieronder worden de verschillen toegelicht. Het verschil tussen een metaalvijl of een houtvijl zit bijvoorbeeld vooral in de hardheid van het blad. Logischerwijs moet het blad harder zijn dan het materiaal dat gevijld moet worden. 

  Vorm van de vijl

  De vorm van een vijl wordt vooral bepaald door het object dat je wilt gaan vijlen. Ben je opzoek naar een vijl waarmee je gemakkelijk grotere oppervlaktes vlak kan vijlen? Dan is een blokvijl de beste keus. Probeer je bramen te verwijderen rondom een boorgat? Dan is een ronde vijl de beste keus.

  "De kap" van de vijl

  Maar het gaat niet alleen om de vorm, het gaat ook om het soort vertanding van de vijl (in vaktermen ook wel 'de kap' genoemd). Er zijn verschillende soorten verkappingen; een enkele kap, kruiskap of dubbele kap. Dan is er ook nog een raspkapping, deze haalt sneller méér materiaal weg maar geeft ook een ruwere afwerking.

  De grofheid van de vijl

  De grofheid van de tanden bepaald hoeveel materiaal weggevijld kan worden. Daar zijn enkele klinkende termen voor bedacht:

  • De bastaardvijl: de naam laat weinig aan de verbeelding over. Dit is de grofste vijl die bij zachte materialen in één keer veel materiaal weg kan halen
  • De halfzoete vijl: een "allround" vijl, een van de meest gangbare vijlen die voor verschillende werkzaamheden gebruikt kan worden
  • Zoete vijl: een hele fijne vijl voor precisie werk en harde metalen. Overigens nog geen vijl waar vrouwlief de nagels mee kan vijlen...

   

  Hieronder gaan verder in op speciale vijlen. Mocht je vragen hebben of je de juiste vorm kiest, stel die vraag dan gerust in de chat op Bouwsales.nl!

   

  Molenzaagvijl

  molenzaag vijl

  Een molenzaagvijl (ook wel zaagvijl) wordt gebruikt om cirkelzaagbladen en kettingzagen met een fijne vertanding te verscherpen. Hij wordt ook vaak gebruikt voor fijn vijlen en ontbramen. 

  Halfronde vijl

  halfronde vijl

  Een halfronde vijl is aan de ene kant rond met halfzoete tanden. Aan de vlakke kant heeft de vijl een zoete vertanding. 

  Ronde vijl

  ronde vijl

  Ook wel 'rattenstaart' genoemd, uitermate geschikt voor het afwerken van gaten en uitsparingen.

  Driekantvijl

  driekant vijl

  Een driekantvijl is perfect om hoeken en V-vormen uit te vijlen, de kapping is aan drie kanten gelijk.

  Vierkante vijl

  vierkante vijl

  Een vierkante vijl is geschikt om sleuven, vierkante en rechthoekige gaten precies uit te vijlen.

   

  Benodigdheden voor het vijlen

  Als je gaat vijlen is het belang dat het materiaal dat je wilt vijlen goed vast zit. Trillingen in het materiaal zijn namelijk funest voor de tanden op de vijl. Een goede bankschroef is dus zeker aan te raden! Het is natuurlijk wel zo dat een bankschroef pas goed werk kan verrichten als deze stevig is bevestigd aan de werkbank, bestel dus gelijk een paar bevestigingsmaterialen mee.

  Plaats uw commentaar